Het plan bestond al enige tijd, maar we worstelden met de ruimte in het bestaande pand. Toen we een aangrenzend pand konden kopen en de mogelijkheid kregen om de nodige ruimte te maken voor de logistieke verplaatsing en opslag van grondstoffen was de kogel was door de kerk. We hebben onze wensen besproken met Ronnie Claessens van AB Mauri. Hij zorgde voor de omzetting naar Silowacht. De installatie is perfect geplaatst door de monteurs. De dubbele 1000 liter tank staat sinds juni in de nieuwe ruimte bij de koelcel. Het systeem en de automatisering zijn prima geïnstalleerd en alles is op elkaar afgestemd voor een hoge nauwkeurigheid van alle doseringen.

Als ik nu door de bakkerij loop, ziet het er ruimtelijk en schoon uit. Het stof in de bakkerij beperken was voor mij een belangrijke insteek om over te stappen op vloeibare gist. De mensen hoeven ook niet meer met dozen te sjouwen en de gist wordt niet meer met de handen aangeraakt. De verpakkingspapiertjes en de dozen stoorden mij. Nu hebben we dus ook minder afval en handelingen in de bakkerij. Vooral het gemak van de vloeibare gist in combinatie met de nieuwe receptencomputer: het systeem werkt het snel, eenvoudig en heel nauwkeurig!

Ik vind dat mijn brood beter ontwikkeld is. Dit is verklaarbaar en blijkt nu in de praktijk ook zo te werken. Met vloeibare Koningsgist heb ik een snellere en betere deegontwikkeling, waardoor het deeg soepeler is en beter verwerkt kan worden. Door een evenwichtige kleef- en gasontwikkeling krijgt u een betere kruimstructuur en malsheid. Dit is zichtbaar in het afgebakken brood en komt ook naar voren in de periodieke kwaliteitsbeoordeling.

 

Vloeibaar is de toekomst

Ik kan de installatie zeker aanbevelen aan andere bakkerijen. Sterker nog, dat heb ik al gedaan!  Het is wel een beetje afhankelijk van het volume van het bedrijf. Vloeibaar is de toekomst voor ons. Het verbaasde mij vooral hoe makkelijk de overstap was voor onze broodbakkers. Iets waar ik vooraf een beetje voor vreesde... Maar ik krijg ruzie met ze als ze morgen weer met (dozen) blokgist moeten gaan werken!

Het was hét moment om over te stappen naar de nieuwe installatie. We hadden er de ruimte voor en zijn er erg blij mee. Onze degen hebben een constante kwaliteit, en dat zie ik in het eindproduct.

 

AB Mauri blijft ons verrassen

De samenwerking met Gist Brocades, nu dus AB Mauri, werkte altijd al perfect. Natuurlijk hebben we wel eens ons licht ergens anders opgestoken. Maar ik moet eerlijk zeggen dat de relatie Ronnie Claessens-AB Mauri ons zeer goed bevalt. Het aanbod en vooral de variatie en de kwaliteit blijven ons verrassen. Wij zijn ervan overtuigd dat de combinatie meel en hulpgrondstoffen de kwaliteit bepaalt. Wij zijn zeer tevreden over de samenwerking, de korte lijnen en de prijs-kwaliteitsverhouding. Dit zijn voor ons belangrijke kenmerken waarop we onze keuze baseren.

 

Vedder 2.0.

Meer dan vijftig jaar geleden startte familie Vedder de bakkerij.  “Ik ben nooit echt gevraagd om de bakkerij over te nemen, dat ging gewoon zo!”, aldus Bart. Samen met mijn broer Evert hielpen we zoveel mogelijk mee in de bakkerij, en de logische stap was dus de vakschool. Onze kracht blijft dat mijn broer en ik van huis uit echte bakkers zijn. De kennis zit en blijft in de familie.

We willen het verschil blijven maken met de supermarkt door ons te specialiseren. Product en kwaliteit zijn onze focus. Daarbij hoort ook een stukje uitstraling en een juist marketingplan voor de winkels. Bij ons wordt de consument geholpen door opgeleid personeel dat klanten kan informeren over de producten en ingrediënten. We luisteren naar de behoefte van de consument en spelen daar steeds weer op in. Vooral gezondheidsvraagstukken willen we snel en correct kunnen beantwoorden.

In Deurne wordt alles “dagvers’ gebakken en ook de bakkerij in Someren wordt nog gebruikt. “De ochtend dat je bakkerij vol staat met mooie versgebakken producten geeft altijd weer een fantastisch gevoel. Dat is het mooiste wat er is.”  Dat kan alleen als je de bakkers een goede werkomgeving biedt en de juiste mensen op de goede plek staan.

Bakkerij Vedder bestaat inmiddels uit 15 winkels, met meer dan 100 werknemers die zich dagelijks met passie inzetten voor brood en banketliefhebbers uit de omgeving van Deurne in Noord-Brabant. De afgelopen jaren werden er ook 5 winkels in Limburg overgenomen in de omgeving van Venray. Door de ruimte naast ons te kopen kunnen we nog meer volume maken en groeien.  “In 2 jaar tijd zijn we met 5 winkels gegroeid!” We blijven altijd op zoek naar mogelijkheden en kansen om te groeien, met behoud van de kwaliteit, altijd strevend naar beter!

Koningsgist van AB Mauri, kwaliteit met een knipoog naar de toekomst… Echte Bakker Vedder 2.0